Jablečný mošt neslazený - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný mošt neslazený
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 48682 |
Kategorie: | Šťávy a sirupy |
Ingredience
3 kg | Jablka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 401,3mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jablka mají zadané všechny známé hodnoty.
Jablečný mošt neslazený postup přípravy receptu:
1 | Použijeme zralá, nakyslá jablka. Omyjeme je, očistíme, prolisujeme. Necháme chvíli stát, jakmile pustí šťávu, přecedíme přes plátno nebo čistou tekutinu stáčíme gumovou hadičkou. |
2 | Rozlijeme do láhví, uzavřeme (nebo převážeme celofánem) a srovnáme na mřížku zavařovacího hrnce. Při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Poté vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na suchém a tmavém místě. |
Poznámka
Sterilovat můžeme také po dobu 8 minut od bodu varu.
Mošt jsem kdysi dělala opravdu ve větším množství, běžně i 100 litrů. Nyní už nemám ze zahrádky tolik ovoce, tak dělávám méně. Vylisovanou šťávu nechávám ve vyšších nádobách ustát několik hodin, aby se usadil kal a pak hadičkou opatrně stahuji. Steriliji na teplotu 80 - 85 °C. Mošt se nekazí a vydrží i několik let. Snažím se ale spotřebovat v prvním roce. Láhve používám se šroubovým uzávěrem.