Slezské zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slezské zelí
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 817 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 ks | Brambory |
50 g | Slanina vepřová |
400 ml | Voda pitná |
1 ks | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 8,5mg |
Draslík | 191,6mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 4,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,7mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Slanina vepřová, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Slezské zelí postup přípravy receptu:
1 | Nakrájíme si na kostičky slaninu, rozškvaříme a přidáme nakrájené zelí. Podlijeme vodou a necháme dusit. |
2 | Poloměkké zelí zahustíme bramborami tak, že je syrové nastrouháme přímo do zelí, které jsme vydusili na šťávičku. |
3 | Zelí trochu podlijeme a necháme dovařit doměkka. |
Poznámka
Slezské zelí většinou podáváme k bramborovým knedlíkům plněným uzeným masem.
V receptu bych uvítala, kdyby byla uvedena váha všech surovin. Není hlávka, jako hlávka. :-) V receptu chybí sůl a bez ní by nám to nechutnalo. Nakonec jsem ještě malinko dochutila octem a cukrem. Jinak si cením rychlé přípravy, zahušťování bramborou občas využívám a to nejen u zelí.