Tvarohová zebra - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tvarohová zebra
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 849 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
250 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
3 polévková lžíce | Kakao - prášek |
150 ml | Mléko polotučné |
225 g | Mouka polohrubá |
1,5 balení | Pudinkový prášek - vanilkový |
1 špetka | Sůl |
100 g | Tuk Hera jedlý |
1000 g | Tvaroh jemný |
3 ks | Vejce slepičí |
200 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 71,2mg |
Draslík | 82,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 173,4mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kakao - prášek, Pudinkový prášek - vanilkový, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Tuk Hera jedlý, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tvarohová zebra postup přípravy receptu:
1 | V míse vyšleháme změklou Heru, 100g cukru, vejce a sůl. Pak přisypeme mouku a šleháme, až vznikne hladké těsto. Rozevírací dotrovou formu důkladně vymažeme tukem a těsto do ní rozprostřeme pomocí prstů. Na bocích ho vytáhneme mírně nahoru – utvoříme okraje. |
2 | Náplň: Do šlehací nádoby vyklopíme tvarohy, zakysanou smetanu, cukry a vejce. V hrnku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka a nalijeme také do nádoby a šlehačem vyšleháme na hladký krém. |
3 | Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní vyšlehané přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, které důkladně zašleháme, aby se neutvořily hrudky. |
4 | Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě lijeme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém – vždy doprostřed, utvoří zajímavou strukturu těsta. |
5 | Pokud je krém hodně hustý, můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh se srovná do roviny. Tímto způsobem střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému. |
6 | Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 175 stupňů Celsia (klasickou asi na 190 – 200 stupňů) a pečeme po dobu 50 - 60 minut. Můžeme propečenost zkoušet špejlí. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. |
7 | Po vyndání z trouby necháme moučník zchladnout než rozevřeme formu. |
Sice v mém podání tvaroh nepřipomíná zebru,chce to ještě potrénovat. :-) Jinak moučník musím pochválit, je moc fajn a dávám palec nahoru. Jen by bylo přínosem, kdyby byly ingredience napsány zvlášť na těsto a zvlášť na tvarohovou hmotu. Do těsta jsem dala 1 vejce a do tvarohu 2 ks.Na dno formy jsem dala papír na pečení a vymazávala jsem jen obvodový kruh. Pekla jsem docela dlouho, mám plynovou troubu, tak stupně nenapíšu. Propečenost se pozná podle zapíchnuté špejle do středu moučníku.