Domácí burgery pro vegany
Čím dál více lidí se vzdává potravin živočišného původu, ať už z etických, zdravotních či jiných důvodů. Laici často tvrdí, že veganská strava je chudá na živiny a také ne příliš chutná, to ale rozhodně není pravda. Stejně jako ostatní labužníci si i vegani a vegetariáni mohou dopřát pěknou grilovačku a veganské burgery zachutnají i kdejakému masožroutovi. Pojďme si je spolu připravit a užít si posledních teplých večerů jako stvořených pro grilování.
Klasický burger je tvořen mletým hovězím, případně kuřecím nebo pro labužníky jehněčím masem. To někdy doplňuje cibule, strouhanka, vejce a koření, může se ale také jednat jen o čisté maso. Naproti tomu u veganských burgerů je dochucení velice důležité, roli masa tu totiž nejčastěji převezme chuťově ne příliš výrazná luštěnina, k ní je možno přidat ještě zeleninu. Pokud směs luštěnin a zeleniny rozmixujeme ne zcela dohladka, aby byla patrná textura surovin, a správně ochutíme kořením a bylinkami, získáme velmi chutný veganský burger, který příjemně překvapí i všechny nevěřící Tomáše. Proto doporučujeme následující recepty všem, nejen veganům a vegetariánům.
Veganské housky na burgery
-
3 hrnky celozrnné mouky
-
125 ml mandlového nebo sójového mléka
-
150 ml teplé vody
-
2 lžíce bio kokosového oleje
-
2 lžíce třtinového cukru
-
1 lžíce sušeného droždí
-
1 lžíce mletých lněných nebo chia semínek
-
1 lžička soli
Mletá semínka zalijeme třemi lžícemi teplé vody a odložíme na 10 minut stranou. Ve zbylé teplé vodě rozmícháme droždí a necháme ho rozpustit. V jiné míse prošleháme rostlinné mléko, kokosový olej, cukr, sůl a namočená semínka, tuto směs poté přidáme k rozpuštěnému droždí. Promícháme, přisypeme mouku a vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto, které přikryjeme a na teplém místě necháme kynout zhruba hodinu. Poté těsto rozdělíme na 8 stejně velkých dílků, z nichž vytvoříme bulky, které na pečicím plechu necháme kynout další půlhodinu až hodinu. Pak můžeme, ale také nemusíme, jejich povrch pomazat rozpuštěným kokosovým olejem a posypat sezamovými semínky. Bulky pečeme v troubě vyhřáté na 190°C po dobu 15 – 18 minut, necháme je zchladnout a teprve poté podélně rozkrojíme.
Barbecue burgery z cizrny a sladké brambory
-
1 plechovka cizrny
-
1 upečená sladká brambora
-
1 svazek petrželky
-
3 lžíce kukuřičné mouky
-
150 ml barbecue omáčky (kupované nebo připravené podle receptu níže)
-
Špetka soli
Pokud si chcete vyrobit vlastní barbecue omáčku, smíchejte 1 rajčatový protlak, 2 lžíce javorového sirupu, 3 lžičky bílého vinného octa, 1 lžíci worcesterové omáčky, 1 lžičku sušeného česneku a 1/2 lžičky soli. Omáčka je lepší uleželá, proto, pokud máte tu možnost, ji připravte den dopředu.
A nyní k samotným burgerům. Pečenou sladkou bramboru oloupeme a rozmačkáme vidličkou, cizrnu propláchneme a také rozmačkáme. Kdo chce, může použít mixér. Cizrnu a bramboru smícháme se 150 ml barbecue omáčky, nasekanou petrželkou, kukuřičnou moukou a solí. Směs dáme na 30 minut do ledničky, poté z něj tvarujeme placky a grilujeme, pečeme v troubě na 190°C nebo opékáme na pánvi.
Mrkvové burgery s cizrnou
-
3 středně velké mrkve
-
2 plechovky cizrny
-
3 stroužky česneku
-
3 lžičky drceného koriandru
-
2 lžičky římského kmínu
-
1 lžička soli
-
Hrst nasekané petrželky
Mrkve omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme, cizrnu propláchneme, česnek oloupeme a nastrouháme nebo rozmačkáme v lisu na česnek. Všechny ingredience zpracujeme ve stolním mixéru, ale ne zcela dohladka. Ze směsi tvoříme placky a opékáme je na pánvi nebo pečeme v troubě na 190°C.
Pikantní nacho burgery z hnědé rýže a fazolí
-
2 hrnky uvařené hnědé rýže
-
1 plechovka červených fazolí
-
1 plechovka fazolí pinto (případně bílých)
-
2 rajčata
-
1 červená cibule
-
2 - 3 nakládané papričky jalapeños
-
3 lžíce kukuřičné mouky
-
Svazek čerstvého koriandru
-
Sůl a pepř
Omytá rajčata, oloupanou cibuli, okapané jalapeños a koriandr nadrobno nasekáme, smícháme s uvařenou rýží a okapanými fazolemi. Pokud chceme mít hladší texturu, můžeme směs rozmixovat. Ochutíme solí a pepřem a přidáme kukuřičnou mouku. Směs na burgery dáme na hodinu nebo déle do lednice, potom z ní tvoříme placky požadované velikosti a tloušťky, které připravujeme dozlatova na grilu, grilovací pánvi, obyčejné pánvi nebo v troubě na 190°C. Podáváme s guacamole, mexickou salsou nebo pro nevegany se sýrovou omáčkou či zakysanou smetanou.
Lenka Ambrožová