Domácí burgery pro vegany

Čím dál více lidí se vzdává potravin živočišného původu, ať už z etických, zdravotních či jiných důvodů. Laici často tvrdí, že veganská strava je chudá na živiny a také ne příliš chutná, to ale rozhodně není pravda. Stejně jako ostatní labužníci si i vegani a vegetariáni mohou dopřát pěknou grilovačku a veganské burgery zachutnají i kdejakému masožroutovi. Pojďme si je spolu připravit a užít si posledních teplých večerů jako stvořených pro grilování.

Klasický burger je tvořen mletým hovězím, případně kuřecím nebo pro labužníky jehněčím masem. To někdy doplňuje cibule, strouhanka, vejce a koření, může se ale také jednat jen o čisté maso. Naproti tomu u veganských burgerů je dochucení velice důležité, roli masa tu totiž nejčastěji převezme chuťově ne příliš výrazná luštěnina, k ní je možno přidat ještě zeleninu. Pokud směs luštěnin a zeleniny rozmixujeme ne zcela dohladka, aby byla patrná textura surovin, a správně ochutíme kořením a bylinkami, získáme velmi chutný veganský burger, který příjemně překvapí i všechny nevěřící Tomáše. Proto doporučujeme následující recepty všem, nejen veganům a vegetariánům.

Veganské housky na burgery

  • 3 hrnky celozrnné mouky

  • 125 ml mandlového nebo sójového mléka

  • 150 ml teplé vody

  • 2 lžíce bio kokosového oleje

  • 2 lžíce třtinového cukru

  • 1 lžíce sušeného droždí

  • 1 lžíce mletých lněných nebo chia semínek

  • 1 lžička soli

Mletá semínka zalijeme třemi lžícemi teplé vody a odložíme na 10 minut stranou. Ve zbylé teplé vodě rozmícháme droždí a necháme ho rozpustit. V jiné míse prošleháme rostlinné mléko, kokosový olej, cukr, sůl a namočená semínka, tuto směs poté přidáme k rozpuštěnému droždí. Promícháme, přisypeme mouku a vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto, které přikryjeme a na teplém místě necháme kynout zhruba hodinu. Poté těsto rozdělíme na 8 stejně velkých dílků, z nichž vytvoříme bulky, které na pečicím plechu necháme kynout další půlhodinu až hodinu. Pak můžeme, ale také nemusíme, jejich povrch pomazat rozpuštěným kokosovým olejem a posypat sezamovými semínky. Bulky pečeme v troubě vyhřáté na 190°C po dobu 15 – 18 minut, necháme je zchladnout a teprve poté podélně rozkrojíme.

 Obrázek

Barbecue burgery z cizrny a sladké brambory

  • 1 plechovka cizrny

  • 1 upečená sladká brambora

  • 1 svazek petrželky

  • 3 lžíce kukuřičné mouky

  • 150 ml barbecue omáčky (kupované nebo připravené podle receptu níže)

  • Špetka soli

Pokud si chcete vyrobit vlastní barbecue omáčku, smíchejte 1 rajčatový protlak, 2 lžíce javorového sirupu, 3 lžičky bílého vinného octa, 1 lžíci worcesterové omáčky, 1 lžičku sušeného česneku a 1/2 lžičky soli. Omáčka je lepší uleželá, proto, pokud máte tu možnost, ji připravte den dopředu.

A nyní k samotným burgerům. Pečenou sladkou bramboru oloupeme a rozmačkáme vidličkou, cizrnu propláchneme a také rozmačkáme. Kdo chce, může použít mixér. Cizrnu a bramboru smícháme se 150 ml barbecue omáčky, nasekanou petrželkou, kukuřičnou moukou a solí. Směs dáme na 30 minut do ledničky, poté z něj tvarujeme placky a grilujeme, pečeme v troubě na 190°C nebo opékáme na pánvi.

Mrkvové burgery s cizrnou

  • 3 středně velké mrkve

  • 2 plechovky cizrny

  • 3 stroužky česneku

  • 3 lžičky drceného koriandru

  • 2 lžičky římského kmínu

  • 1 lžička soli

  • Hrst nasekané petrželky

Mrkve omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme, cizrnu propláchneme, česnek oloupeme a nastrouháme nebo rozmačkáme v lisu na česnek. Všechny ingredience zpracujeme ve stolním mixéru, ale ne zcela dohladka. Ze směsi tvoříme placky a opékáme je na pánvi nebo pečeme v troubě na 190°C.

Pikantní nacho burgery z hnědé rýže a fazolí

  • 2 hrnky uvařené hnědé rýže

  • 1 plechovka červených fazolí

  • 1 plechovka fazolí pinto (případně bílých)

  • 2 rajčata

  • 1 červená cibule

  • 2 - 3 nakládané papričky jalapeños

  • 3 lžíce kukuřičné mouky

  • Svazek čerstvého koriandru

  • Sůl a pepř

Omytá rajčata, oloupanou cibuli, okapané jalapeños a koriandr nadrobno nasekáme, smícháme s uvařenou rýží a okapanými fazolemi. Pokud chceme mít hladší texturu, můžeme směs rozmixovat. Ochutíme solí a pepřem a přidáme kukuřičnou mouku. Směs na burgery dáme na hodinu nebo déle do lednice, potom z ní tvoříme placky požadované velikosti a tloušťky, které připravujeme dozlatova na grilu, grilovací pánvi, obyčejné pánvi nebo v troubě na 190°C. Podáváme s guacamole, mexickou salsou nebo pro nevegany se sýrovou omáčkou či zakysanou smetanou.

Lenka Ambrožová