Nejlepší dipy a omáčky nejen ke grilování

I když už nastal říjen, stále jsou dny, kdy vysvitne slunce a přímo vybízí ke grilování. Rozhodně tedy takovou příležitost neprošvihněte a vytáhněte gril, rodinu a přátele ven, případně jen na balkon. Když se jim nebude chtít, zkuste je nalákat na skvělé domácí dipy a omáčky, díky nimž učiníte svou grilovačku nezapomenutelným zážitkem. A skvělé na nich je to, že se skvěle hodí i k masu opečenému na pánvi či pečenému v troubě a rozumí si i se zeleninou.
Výroba těchto dipů a omáček není vůbec složitá, náročná na čas ani suroviny. A výsledek je mnohem chutnější, levnější a také zdravější než kupované grilovací omáčky. Tak je vyzkoušejte i vy a nebudete litovat!
Guacamole
- 
3 avokáda
 - 
1 červená cibule
 - 
2 velká rajčata
 - 
1 chilli paprička
 - 
Šťáva ze tří limetek
 - 
Hrst čerstvého koriandru
 - 
Špetka mořské soli
 
Červenou cibuli a rajčata nakrájíme na drobné kostičky, chilli papričky též nadrobno pokrájíme. Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecky a pomocí lžíce vydlabeme dužninu, kterou rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme v mixéru. K avokádu přidáme rajčata, cibuli, chilli a nasekaný koriandr, dochutíme limetkovou šťávou a mořskou solí. Vše důkladně promícháme a podáváme vychlazené.
  
Barbecue omáčka
- 
2 hrnky kečupu
 - 
1 hrnek vody
 - 
½ hrnku jablečného octa
 - 
8 lžic třtinového cukru
 - 
2,5 lžíce worcesterové omáčky
 - 
1 lžíce citronové šťávy
 - 
½ lžíce mletého černého pepře
 - 
½ lžíce cibulového prášku
 - 
½ lžíce mletých hořčičných semínek
 - 
Špetka kajenského pepře
 
Všechny ingredience smícháme a vaříme asi půl hodiny, poté můžeme omáčku hned použít nebo ji uchovávat v lednici.
Parmezánová omáčka
- 
200 ml smetany na vaření
 - 
60 g strouhaného parmezánu
 - 
1 stroužek česneku
 - 
1 lžička sušené petrželky
 - 
1 lžička másla
 - 
1 lžička hladké mouky
 
Smetanu v malém hrnci zahříváme společně s parmezánem, dokud se sýr nerozpustí. V jiném kastrůlku si připravíme jíšku – necháme rozpustit máslo, zaprášíme ho moukou a promícháváme, aby se jíška nepřichytila. Ke smetaně a parmezánu přidáme sušenou petržel a utřený česnek a nakonec i hotovou jíšku. Pár minut vaříme, abychom se zbavili pachuti mouky.
Thajská omáčka
- 
3 lžíce třtinového cukru
 - 
2 lžíce sójové omáčky
 - 
1 lžíce rybí omáčky
 - 
1 čerstvá chilli paprička
 - 
Šťáva ze dvou limetek
 - 
Hrst čerstvého koriandru
 
Chilli papričku a koriandr nasekáme a všechny ingredience smícháme.
Bylinkový dip
- 
200 g zakysané smetany
 - 
2 stroužky česneku
 - 
Hrst čerstvé pažitky a petržele
 - 
Špetka soli a pepře
 
Pažitku a petrželku nasekáme, česnek oloupeme a utřeme nebo nastrouháme. Bylinky i česnek vmícháme do smetany a dochutíme solí a pepřem.
Omáčka z javorového sirupu a zázvoru
- 
5 lžic javorového sirupu
 - 
3 lžíce sójové omáčky
 - 
2 lžíce strouhaného zázvoru
 - 
1 lžička sezamového oleje
 - 
1 lžička kukuřičného škrobu
 - 
½ lžičky chilli vloček
 
Všechny ingredience smícháme a ihned podáváme nebo skladujeme v lednici.
Lenka Ambrožová
