Nejlepší dipy a omáčky nejen ke grilování
I když už nastal říjen, stále jsou dny, kdy vysvitne slunce a přímo vybízí ke grilování. Rozhodně tedy takovou příležitost neprošvihněte a vytáhněte gril, rodinu a přátele ven, případně jen na balkon. Když se jim nebude chtít, zkuste je nalákat na skvělé domácí dipy a omáčky, díky nimž učiníte svou grilovačku nezapomenutelným zážitkem. A skvělé na nich je to, že se skvěle hodí i k masu opečenému na pánvi či pečenému v troubě a rozumí si i se zeleninou.
Výroba těchto dipů a omáček není vůbec složitá, náročná na čas ani suroviny. A výsledek je mnohem chutnější, levnější a také zdravější než kupované grilovací omáčky. Tak je vyzkoušejte i vy a nebudete litovat!
Guacamole
-
3 avokáda
-
1 červená cibule
-
2 velká rajčata
-
1 chilli paprička
-
Šťáva ze tří limetek
-
Hrst čerstvého koriandru
-
Špetka mořské soli
Červenou cibuli a rajčata nakrájíme na drobné kostičky, chilli papričky též nadrobno pokrájíme. Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecky a pomocí lžíce vydlabeme dužninu, kterou rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme v mixéru. K avokádu přidáme rajčata, cibuli, chilli a nasekaný koriandr, dochutíme limetkovou šťávou a mořskou solí. Vše důkladně promícháme a podáváme vychlazené.
Barbecue omáčka
-
2 hrnky kečupu
-
1 hrnek vody
-
½ hrnku jablečného octa
-
8 lžic třtinového cukru
-
2,5 lžíce worcesterové omáčky
-
1 lžíce citronové šťávy
-
½ lžíce mletého černého pepře
-
½ lžíce cibulového prášku
-
½ lžíce mletých hořčičných semínek
-
Špetka kajenského pepře
Všechny ingredience smícháme a vaříme asi půl hodiny, poté můžeme omáčku hned použít nebo ji uchovávat v lednici.
Parmezánová omáčka
-
200 ml smetany na vaření
-
60 g strouhaného parmezánu
-
1 stroužek česneku
-
1 lžička sušené petrželky
-
1 lžička másla
-
1 lžička hladké mouky
Smetanu v malém hrnci zahříváme společně s parmezánem, dokud se sýr nerozpustí. V jiném kastrůlku si připravíme jíšku – necháme rozpustit máslo, zaprášíme ho moukou a promícháváme, aby se jíška nepřichytila. Ke smetaně a parmezánu přidáme sušenou petržel a utřený česnek a nakonec i hotovou jíšku. Pár minut vaříme, abychom se zbavili pachuti mouky.
Thajská omáčka
-
3 lžíce třtinového cukru
-
2 lžíce sójové omáčky
-
1 lžíce rybí omáčky
-
1 čerstvá chilli paprička
-
Šťáva ze dvou limetek
-
Hrst čerstvého koriandru
Chilli papričku a koriandr nasekáme a všechny ingredience smícháme.
Bylinkový dip
-
200 g zakysané smetany
-
2 stroužky česneku
-
Hrst čerstvé pažitky a petržele
-
Špetka soli a pepře
Pažitku a petrželku nasekáme, česnek oloupeme a utřeme nebo nastrouháme. Bylinky i česnek vmícháme do smetany a dochutíme solí a pepřem.
Omáčka z javorového sirupu a zázvoru
-
5 lžic javorového sirupu
-
3 lžíce sójové omáčky
-
2 lžíce strouhaného zázvoru
-
1 lžička sezamového oleje
-
1 lžička kukuřičného škrobu
-
½ lžičky chilli vloček
Všechny ingredience smícháme a ihned podáváme nebo skladujeme v lednici.
Lenka Ambrožová