Zásady pro přípravu a grilování potravin
Grilovat se dá mnoho druhů potravin, nejčastěji je to ale různé maso, drůbež, ryby nebo zelenina. Vše je ale potřeba na grilování předem připravit, a během grilování je také nutné dodržovat alespoň základní osvědčená grilovací pravidla.
Před a při samotném grilování je u potravin dobré dodržovat několik základních osvědčených pravidel.
-
Před grilováním se maso minimálně na 1 až 2 hodiny naloží do marinády.
-
K marinování se používají nerezové, porcelánové nebo skleněné nádoby. Hliníkové nebo obyčejné železné se nikdy nepoužívají, protože marinády obvykle mívají kyselé pH a maso by mohlo mít příchuť kovu.
-
Grilovací mřížka nebo rošt se před použitím dobře očistí a potřou olejem.
-
Na obracení masa se používají kuchyňské kleště nebo lopatka. Vidlička není vhodná, protože maso po propíchnutí ztrácí šťávu.
-
Během grilování se maso potírá zbytkem marinády, olejem, rozpuštěným máslem nebo i pivem.
-
Marinády při potírání nesmí stékat do topeniště - pod grilovanou potravinu se pokládá odkapávací miska nebo alobal.
-
Griluje se pouze libové maso, z tlustého masa by unikal tuk a uhlí by pak hořelo. Případný oheň pod grilovanými potravinami se hasí rozprašovačem s vodou, smíchanou s octem v poměru 5:1.
-
U kuřecích prsou se doba grilování zkrátí, když se nejdříve naklepou mezi fóliemi.
-
Potraviny je možné grilovat zabalené v alobalu, doba grilování se ale prodlouží.
-
Grilované potraviny se servírují okamžitě po ugrilování.
Správná příprava potravin a vhodný postup při grilování vám zajistí jedinečný gastronomický zážitek, plný chutí a vůní.