Francouzské brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzské brambory
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 466 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
3000 g | Brambory |
180 g | Cibule |
200 ml | Mléko polotučné |
1 g | Pepř černý mletý |
150 ml | Smetana 12% (konzumní) |
100 g | Strouhanka |
30 g | Sůl |
160 g | Tuk |
240 g | Vejce slepičí |
500 g | Vepřová uzená plec |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 154,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 117,2mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Strouhanka, Sůl, Tuk, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Vepřová uzená plec mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzské brambory postup přípravy receptu:
1 | Uzenou vepřovou plec omyjeme, uvaříme téměř doměkka a nakrájíme na kostičky. |
2 | Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a po vychladnutí nakrájíme na plátky. |
3 | Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a po vychladnutí nakrájíme na silnější kolečka. |
4 | Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmažíme dorůžova na polovině tuku. |
5 | Zapékací misku nebo pekáč vymažeme zbylým tukem a vysypeme strouhankou. Na dno rozložíme polovinu nakrájených brambor, mírně osolíme, opepříme a na brambory nasypeme nakrájené uzené maso. Na maso položíme plátky vajec a posypeme je smaženou cibulí. Navrch rozložíme zbylé brambory, osolíme je a opepříme a pokapeme zbývajícím rozpuštěným tukem. |
6 | Francouzské brambory dáme do vyhřáté trouby a po částečném propečení zalijeme osolenými vejci, rozšlehanými s mlékem a smetanou. Pečeme, až zálivka z vajec ztuhne a povrch je opečený dozlatova. |
Poznámka
1 vejce má hmotnost cca 60g, použijeme tedy 4 celá vejce. Chutnali Vám Francouské brambory? Napište nám!
V receptu, v ingrediencích chybí vajíčka určená na zalití a zapečení brambor. Na 10 porcí je třeba 160 g, což jsou 4 kusy. Na uvaření 240 g, což je 6 ks, to je v receptu správně. Jinak recept doporučuji, pochází z Receptur, jídlo je fajn. Já osobně nekrájím na plátky, ale na menší hranolky. Jídlo jsem doplnila salátem z kysaného zelí s mrkví. Za mě palec nahoru
Francouzské brambory mohu doporučit!
V zapékací misce jsem již dlouho nedělal. Francouzské brambory se povedly, opravdu výborný recept. Též doporučuji.
Klasika, která se neomrzí! Moc dobré!