mikes
Hodnost: (4384) Rozkoukávám seNarozen: | 01.01.1918 |
---|
Statistiky a přehled uživatele | ||
---|---|---|
Přidaných receptů: | 2232 | |
Založených kuchařek: | 0 | 150x přidán mezi oblíbené kuchaře |
Založených meníček: | 15 | 0 kuchařů má uživatel v oblíbených |
Komentáře k receptům: | 1 | 220 receptů mají uživatelé v oblíbených |
Ohodnoceno receptů: | 0 |
Zpráva pro mikes |
Podívejte se na recepty přidané uživatelem
Hovězí guláš
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, osmahneme dorůžova na tuku, vložíme maso a za stálého míchání je osmahneme. Potom přidáme mletou papriku,… Více »
Hovězí guláš
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, osmahneme dorůžova na tuku, vložíme maso a za stálého míchání je osmahneme. Potom přidáme mletou papriku,… Více »
Hovězí guláš
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, osmahneme dorůžova na tuku, vložíme maso a za stálého míchání je osmahneme. Potom přidáme mletou papriku,… Více »
Hovězí guláš
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, osmahneme dorůžova na tuku, vložíme maso a za stálého míchání je osmahneme. Potom přidáme mletou papriku,… Více »
Banánové cupcakes s arašídovým máslem
Troubu předehřejeme na 180 stupňů s mřížkou uprostřed. Změklé máslo v míse vyšleháme do pěny (šleháme asi 3 minuty na vysoké otáčky), přisypeme cukr a znovu šleháme další 2-3 minuty do světlé pěny.… Více »
Tříbarevná buchta s tvarohem
Nejdříve připravíme kakaové těsto: Heru vyšleháme s cukrem, přidáme kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a přilijeme tolik vody, aby vzniklo nepříliš řídké těsto. Kakaové těsto rozprostřeme na… Více »
Losos po kreolsku
Filátka z lososa osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V rozehřátém oleji je z obou stran opečeme. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme ji na másle. Přidáme paprikové lusky, překrájená rajčata… Více »
Svíčková na smetaně s brusinkovým terčem
Maso nakrájíme na díly, opláchneme, protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je opečeme a podlijeme vodou. K masu… Více »
Mražená citronová pěna
Z bílků ušleháme pevný sníh. V misce metličkou rozšleháme tvaroh a zlehka do něj vmícháme citronovou kůru z 1 citronu, šťávu vymačkanou z 5 citronů a ušlehaný sníh. Pěnu v misce necháme zmrazit. Více »
Hvězdy a měsíce
Moučkový cukr (300g) utřeme s pomerančovou šťávou do husté polevy. Do poloviny polevy přidáme kapku žlutého potravinářského barviva a promícháme. Měsíce předem připravené ze základního těsta… Více »
Hovězí polévka se špekovými (tyrolskými) knedlíčky
Vývar z hovězích kostí před použitím dochutíme polévkovým kořením a převaříme. Uzený bůček opláchneme a uvaříme doměkka, zbavíme jej chrupavek a kostí, nakrájíme na malé kostičky a promícháme se… Více »
Pistáciové mousse dortíky
Z mléka, pudingu a cukru uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Aby se nevytvořil škraloup, ale nemuseli míchat hodinu, doporučuji použít potravinářskou fólii. Stačí ustřihnout trochu větší… Více »
Cupcake s lentilkami
Heru s máslovou příchutí vyšleháme spolu s cukrem do hladké, nadýchané pěny. Postupně přidáme vejce a vše důkladně prošleháme. V jiné misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Směs prosejeme… Více »
Dort pro manikérku
Ořechový korpus: Vyšleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přidáváme horkou vodu. Přidáme olej a chvíli šleháme, pak postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec dáme mleté ořechy. Bílky… Více »
Horský hovězí závitek
Hovězí maso opláchneme, nakrájíme na plátky, naklepeme do šířky a osolíme. Změklé máslo promícháme se sardelovou pastou a tímto sardelovým máslem potřeme střed rozklepaných plátků. Anglickou… Více »
Lanýže s bílou a tmavou čokoládou
Bílou i tmavou čokoládu rozlámeme na kousky a každou zvlášť rozpustíme v horké vodní lázni. Kouličky (lanýže) předem připravené ze základního těsta namáčíme do čokolády - polovinu lanýžů do bílé,… Více »
Cuketový krém
Omyté cukety podélně rozpůlíme. Jednu polovinu nakrájíme na kostičky, přidáme oloupanou, jemně nasekanou šalotku, jemně nasekaný česnek a jednu polovinu nadrobno nakrájeného pstruha. V hrnci… Více »
Kotlety plněné zelím s medem
Do vepřových kotlet nakrojíme kapsu. Uvnitř ji osolíme a naplníme zelím smíchaným s medem, nastrouhaným jablkem, pepřem a kmínem. Každou kapsu pevně uzavřeme jehlou nebo párátky. Na oleji zpěníme… Více »
Anglická svíčková
Hovězí svíčkovou opláchneme, odblaníme, osolíme, opepříme a potřeme částí oleje. Necháme asi hodinu odležet v chladu. Potom svíčkovou na zbylém oleji opečeme, vložíme do horké trouby a pečeme asi 20… Více »
Tvarohová placka
V míse rozšleháme celá vejce. Postupně přidáváme mléko, čistý bílkovinný prášek, sůl, pepř a několik bazalkových lístků. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Potom po troškách zapracujeme tvaroh a… Více »
Podívejte se na recepty hodnocené uživatelem
Čokoládový krém Fantazie
Do menšího hrnce nalámeme čokoládu, dáme do většího hrnce s vodou a na zapnuté plotýnce necháme ve vodní lázni čokoládu rozpustit. Odstavíme z plotny a do rozpuštěné čokolády vmícháme zakysanou… Více »
Linecké hvězdičky
Mouku prosijeme a smícháme s moučkovým cukrem, změklým máslem a žloutkem. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme zabalené v potravinářské folii asi 30 minut odpočinout v lednici. Z těsta rozválíme… Více »
Jogurtový krém s ovocem
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Do vychladlého pudinku vmícháme bílý jogurt a směs nalijeme do pohárů. Každý pohár ozdobíme čerstvými jahodami (nebo jiým ovocem). Krém podáváme… Více »
Šlehačková bábovka
Mouku smícháme s práškem do pečiva a s cukrem. Přidáme vejce a smetanu, vše dobře promícháme a těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme zvolna v předem předehřáté troubě… Více »
Podívejte se na fotky od uživatele u receptů
Mrkev s jablky a ořechy
Očištěnou mrkev nastrouháme najemno, omytá jablka nahrubo. Přidáme mleté vlašské ořechy. Ke směsi přidáme rozinky, podle chuti med a nakonec špetku skořice. Více »
Brokolice s česnekem
Očištěnou a omytou brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě ne zcela doměkka. V kastrolu na olivovém oleji osmahneme nakrájený česnek, přidáme vařenou brokolici a chvíli restujeme. … Více »
Kachní játra s portským a jahodami
Dva plátky omytého jablka lehce pocukrujeme a orestujeme na pánvi po obou stranách. Když jablka zkaramelizují, dáme je na talířky. Na pánvičku položíme na plátky nakrájená kachní játra a restujeme… Více »
Strašidýlka
Bílý fondán rozválíme a vykrájíme z něj 12 menších koleček. Kouličky předem připravené ze základního těsta potřeme zahřátou meruňkovou marmeládou. Kolečka z fondánu položíme na kouličky a… Více »
Nejlepší vepřová panenka
Panenky očistíme a nožem v nich nakrojíme otvor, který naplníme sušenými rajčaty. Maso osolíme, opepříme a každou naplněnou panenku zabalíme do plátku prosciutta. Připravené panenky po všech… Více »
Zvěřinové karbanátky
Odblaněnou srnčí plec umeleme spolu s vepřovým, přidáme v mléce namočené a vymačkané rohlíky, na drobno nakrájenou cibuli, vejce, sůl a koření a řádně promícháme. Ze směsi tvoříme placičky, které… Více »
Šlehačkový beránek
Do mísy vlijeme smetanu ke šlehání, rozklepneme celá vejce a vše rozšleháme do polohusta. Potom pozvolna zašleháme cukr, vanilkový cukr a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto… Více »
Šlehačkový beránek
Do mísy vlijeme smetanu ke šlehání, rozklepneme celá vejce a vše rozšleháme do polohusta. Potom pozvolna zašleháme cukr, vanilkový cukr a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto… Více »
Staročeský bramborový salát
Ve slupce předem uvařené, oloupané a vychladlé brambory prolisujeme do mísy. Přidáme oloupanou, jemně nasekanou cibuli a nadrobno nakrájené okurky. Z oleje, octa, soli a pepře umícháme zálivku.… Více »
Dětský punč
Uvaříme černý čaj. Do čaje vymačkáme šťávu z 1 citrónu a 4 pomerančů a zahřejeme. Naplníme do sklenic, osladíme medem. Do každé skleničky vložíme 2 kolečka pomeranče. Více »
Dýňová polévka se špenátem a hráškem
Dýňovou dužinu nakrájíme na kousky dlouhé asi 2cm. V hrnci na 100g rozehřátého másla podusíme očištěný, na kolečka nakrájený pórek asi 10 minut doměkka. Přilijeme vývar, přidáme kostičky dýně,… Více »
Pečená husa s jablky a švestkami
Dobře očištěnou husu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ji jak zevnitř, tak zvenku čistou utěrkou. Hlavu s krkem a křídly odřežeme a odložíme je (např. na polévku). Jablka omyjeme, rozpůlíme,… Více »
Kachna na pomerančích s mandlovými kroketami
Z kachny odstraníme poslední část křídel, očistíme ji, omyjeme, nakrájíme na 6 porcí, které částečně vykostíme. Porce kachny vhodíme do hrnce se studenou vodou, rychle zahřejeme na 90°C a ihned… Více »
Šampaňský ledový punč s rýnským vínem
Kompotované třešně a višně vypeckujeme a dáme do mrazničky zamrazit. Do velkého skleněného džbánu nalijeme rýnský ryzlink (např. Hort) a smícháme ho s Cherry brandy, sodovou vodou, pomerančovou… Více »
Chlebové závitky se šunkou
Pažitku nasekáme na jemno, křen nastrouháme, smícháme s pažitkou, sýrem, osolíme, opepříme podle chuti a odložíme zatím do lednice. Šunku pokrájíme na velmi tenké plátky, okurky podélně rozřízneme,… Více »
Jednohubky pro děti
Jahody důkladně očistíme, opláchneme studenou vodou, v sítku necháme dobře okapat, větší jahody rozřízneme napoloviny. Tvaroh vložíme do misky, přilijeme javorový sirup a vyšleháme na hustý krém.… Více »
Jednohubky pro děti
Jahody důkladně očistíme, opláchneme studenou vodou, v sítku necháme dobře okapat, větší jahody rozřízneme napoloviny. Tvaroh vložíme do misky, přilijeme javorový sirup a vyšleháme na hustý krém.… Více »
Český smažený kapr
Vajíčko v misce rozšleháme s mlékem a solí. Porce ryby omyjeme, osušíme a postupně obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. V pánvi rozehřejeme olej a porce kapra na něm smažíme z obou… Více »
Drůbeží vývar Alexandra
Vařené drůbeží maso nakrájíme na nudličky, které dáme do menšího kastrolu, zalijeme 0,5 l přecezeného drůbežího vývaru a přivedeme k varu. Hlávkový salát rozebereme na listy, vypereme, osušíme,… Více »
Domácí zvěřinová paštika
Kuřecí játra nakrájíme na větší kousky. Totéž uděláme s masem z divočáka. Na pánvi rozpálíme sádlo, maso i játra opečeme, do pánve přidáme sůl, pepř, slaninu, nahrubo pokrájenou cibuli a prolisujeme… Více »
Domácí zvěřinová paštika
Kuřecí játra nakrájíme na větší kousky. Totéž uděláme s masem z divočáka. Na pánvi rozpálíme sádlo, maso i játra opečeme, do pánve přidáme sůl, pepř, slaninu, nahrubo pokrájenou cibuli a prolisujeme… Více »
Kančí ragú se šípkovou omáčkou
Kančí maso nakrájíme na větší kousky, celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme máslo a zeleninu tři minuty opékáme. Šípky zbavíme stopek a okvětí. Rozpůlíme je,… Více »
Paštika z husích jater s olivami
Omytá husí játra vložíme do mísy, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali bílý jogurt a odložíme na 1 - 2 hodiny do chladničky. Poté je vyjmeme, odstraníme blanky, omyjeme a rozkrájíme na menší… Více »
Plněná rajčata s Mozzarellou
Zralá masitá rajčata omyjeme, osušíme a odkrojíme jim vršky od stopky - čepičky. Vršky z rajčat pokrájíme nadrobno (kromě míst po stopkách) a dáme je do mísy. Rajčata vydlabeme lžičkou, zevnitř je… Více »
Jablečné bowle
V skleněné mise mícháme cukr s 1 l vína a skořicovým cukrem tak dlouho, aby se nám cukry rozpustily. Do mísy přidáme pěkné červené jablka, které nakrájíme na malé kousky. Mísu vložíme na 60 minut do… Více »
Dušené kuřecí řízky s pórkovou omáčkou
Kuřecí prsní řízky naklepeme, osolíme, opepříme a odložíme stranou. Do kastrolku dáme vařit osolenou vodu, pórky omyjeme, nakrájíme na kolečk a vložíme do vroucí vody. Po pěti minutách scedíme,… Více »
Bacardi koktejl
Dvě vychlazené whiskové sklenky naplníme drceným ledem a postavíme vedle sebe na pracovní plochu. Šejkr naplníme asi 10 kostkami ledu, přilijeme rum, bacardi, citrónovou šťávu, malinový sirup, šejkr… Více »
Carpaccio z uzeného lososa s kapary
Na zálivku smícháme v míse olivový olej, citronovou šťávu a kapary. Tenké plátky uzeného lososa a nadrobno nakrájenou cibuli narovnáme na talíře. Přelijeme zálivkou, posypeme nahrubo nakrájenou… Více »
Hovězí steak na víně
Předem připravíme salsu z nadrobno nakrájených oloupaných rajčat, smíchaných s drobně pokrájenou cibulí, lžící olivového oleje, na jemno nasekaným koriandrem, lžičkou soli a pepře. Uložíme ji zatím… Více »
Velikonoční vejce se šunkovou pěnou
Dušenou šunku pomeleme na masovém strojku a dáme ji do mísy. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. 10 vajec uvaříme v 1 litru vody natvrdo. Vaříme je 10 minut. Pak je zchladíme, oloupeme, rozkrájíme… Více »
Velikonoční nádivka s uzenou krkovicí a kopřivami
Do mísy dáme 5 vajec, mléko, smetanu, strouhanku, sůl, pepř a mleté nové koření a prolisovaný česnek. Tyčovým mixerem směs rozmixujeme. Vařenou uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky. Omyjeme… Více »
Hruškový sorbet
Cukr s vodou a citronovou šťávou dáme do mísy a mírně zahřejeme, až se cukr rozpustí. Přivedeme k varu, přidáme hrušky, strouhaný zázvor a vaříme 15 minut doměkka. Necháme vychladnout. Oloupeme a… Více »
Duhová senzace (dětská párty)
Smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí. Tvaroh, změklé máslo a cukr utřeme do světlé pěny, pak po jednom vmícháváme vejce. Do pěny střídavě přimícháváme moučnou směs a mléko a vše… Více »
Hovězí pečeně s brusinkovou omáčkou
Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia. Hovězí pečeni omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče s rozpáleným slunečnicovým olejem. Maso ze všech stran opečeme, poté vložíme do trouby… Více »
Velikonoční zapečené jehněčí kotlety s bramborami
Cibuli a brambory nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme, kotlety lehce naklepeme. Ve vodě uvaříme kostku hovězího bujónu, petrželovou nať jemně nasekáme. Na másle orestujeme kotlety z obou stran,… Více »
Tatarák z hovězího s kapary
Pravou hovězí svíčkovou jemně umeleme, nasekáme nebo naškrábeme a dáme odpočinout do chladničky alespoň na čtvrt hodiny. V mezičase rozšleháme v míse olivový olej, hořčici, kečup, worcester, vinný… Více »
Medová velikonoční vajíčka
Ve vodní lázni zahříváme cukr, med, máslo a vejce. Nevaříme! Když je směs kompaktní, odstavíme ji z tepla, přimícháme prosátou mouku se sodou a na válu vypracujeme hladké těsto (pracujeme s teplým… Více »
Houbová polévka ze sušených hub
Sušené houby předem namočíme do vlažného mléka. Houby scedíme, vymačkáme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut. V pánvi si z másla a mouky usmažíme středně hnědou… Více »
Středočeský kaldoun
Kachní křídla, krk a vnitřnosti vaříme s kořením, solí a kořenovou zeleninou na mírném plameni, až je maso měkké. V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, rozšleháme ji se… Více »
Jehněčí kotlety jako minutka
Očištěné, opláchnuté a osušené kotlety naklepeme a potřeme dvěma lžícemi oleje, v němž jsme rozmíchali grilovací koření. Pod fólií necháme kotlety hodinu a půl odležet. V průběhu marinování maso… Více »
Jehněčí kotlety jako minutka
Očištěné, opláchnuté a osušené kotlety naklepeme a potřeme dvěma lžícemi oleje, v němž jsme rozmíchali grilovací koření. Pod fólií necháme kotlety hodinu a půl odležet. V průběhu marinování maso… Více »
Klasické české bramboráky
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme kmín, vejce, mouku, česnek utřený se špetkou soli a zbylou sůl. Umícháme těsto, z něho na rozpáleném oleji či sádle lžící tvoříme placičky a… Více »
Staročeská vánoční polévka
Podle návodu na obalu uvaříme předvařených hrách. Zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Kapří hlavy, ocasní porce, mlíčí a jikry očistíme. Připravíme vývar z hlav a ocasních porcí kapra, s… Více »
Vídeňský jablkový závin
Omytá jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. V míse je smícháme s citronovou kůrou, rumem, omytými hrozinkami, cukrem, vanilkovou trestí a nasekanými mandlemi. Listové těsto rozválíme na obdélníkový… Více »
Halloweenská zeleninová polévka
Zeleninu a jablko oloupeme a pokrájíme na větší kostičky. Na suché pánvi opražime dýňová semínka. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme zeleninu a 4 minuty restujeme. Přidáme rajčata, pomerančovou šťávu… Více »
Jednohubky s olivou
Nejprve na silnější plátky nakrájíme rohlíky. V míse smícháme máslo, česnek, sůl a pepř. Vzniklou směs natíráme na připravené plátky rohlíků. Každou jednohubku ozdobíme kouskem salámu a olivou,… Více »
Jednohubky s olivou
Nejprve na silnější plátky nakrájíme rohlíky. V míse smícháme máslo, česnek, sůl a pepř. Vzniklou směs natíráme na připravené plátky rohlíků. Každou jednohubku ozdobíme kouskem salámu a olivou,… Více »
Hovězí půlnoční vývar
Do hrnce nalijeme 80 ml rajčatové šťávy, 80 ml zeleninové šťávy, 200 ml červeného vína, přidáme 2 špetky chilli, 2 prolisované stroužky česneku a dolijeme 800 ml vývaru z kostí. Podle chuti přidáme… Více »
Chlebíčky s rybí pomazánkou
Nejprve na másle opečeme filé a veku nakrájíme na silnější plátky. V míse smícháme majonézu, šťávu z citrónu, jablko, pepř a sůl. Do směsi přimícháme vychlazené, nakrájené filé. Směs potíráme na… Více »
Zajíc v dýňové omáčce
Majoránku omyjeme, otřepáním osušíme a nasekáme. Maso osmažíme v margarínu. Osolíme, opepříme, posypeme majoránkou a dusíme asi 30 minut. Dýni oloupeme, odstraníme vnitřní vlákna a dužinu nakrájíme.… Více »
Dýňové muffiny
Smícháme mouku s kypřicím práškem, ovesnými vločkami, hrozinkami, špetkou mletého muškátového oříšku a špetkou soli. Troubu předehřejeme na 175 °C. Dýni nasekáme najemno. Rozšleháme vejce, cukr,… Více »
Drůbeží paštika se žampiony
Drůbeží maso a játra umeleme na strojku. Žampiony nakrájíme na plátky, slaninu na malé kostičky. Na pánev nasypeme kostičky slaniny, zahřejeme, a jakmile pustí tuk, přisypeme žampiony. Krátce… Více »
Dýňové karbanátky
Dýni dobře očistíme, rozkrájíme na kousky a poté rozmixujeme nahrubo. Osolíme a 1 hodinu necháme odstát. Mezitím v míse rozšleháme vajíčka, dýňovou hmotu scedíme a vsypeme k vajíčkům. Přidáme… Více »
Hrušky pošírované v červeném víně
Hrušky oloupeme a stopky ponecháme. Spodní stranu hrušek mírně seřízneme. V kastrole zvolna svaříme červené víno s cukrem, citrónovou šťávou a kořením. Když se cukr rozpustí, vložíme hrušky a pod… Více »
Bílá čokoládová pěna s lesním ovocem
Polevu rozpustíme v teplé vodní lázni a potom ji zchladíme. Z moučkového cukru a másla vyšleháme pěnu. Po jednom přidáváme žloutky a šleháme ještě 5 minut. Metlou do směsi všleháme pomerančový likér… Více »
Lososová pěna
Uzeného lososa rozmixujeme se zakysanou smetanou do lehké pěny, podle chuti osolíme a opepříme. Čtyři stejné formičky vymažeme olejem, do poloviny je naplníme pěnou, uprostřed vyhloubíme důlek a… Více »
Čočka nakyselo se smetanou
Den předem namočenou čočku uvaříme ve stejné vodě do měkka s kouskem bobkového listu. Měkkou čočku osolíme a okyselíme. Zakysanou smetanu rozkvedláme s moukou, vlijeme na čočku a chvíli povaříme. … Více »
Candát s citronovou omáčkou
Očištěné a vykuchané candáty podélně rozpůlíme, páteř odstraníme a ryby naporcujeme. Porce osolíme a necháme asi 1 hodinu odležet. Připravené candáty podusíme na části másla doměkka. Kosti z… Více »
Melounový sorbet se sektem
V hrnci svaříme 100ml vody s cukrem a medem. Když se cukr rozpustí, sirup necháme vychladnout. Meloun rozkrojíme a zbavíme zrnek. Z dužiny vypícháme asi 20 kuliček a uložíme je do chladničky. Zbylou… Více »
Zeleninová polévka s těstovinami
Mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Vložíme do hrnce s vodou a chvíli povaříme. Před koncem vaření přidáme těstoviny, uvaříme doměkka a nakonec do polévky přidáme… Více »
Zeleninová polévka s těstovinami
Mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Vložíme do hrnce s vodou a chvíli povaříme. Před koncem vaření přidáme těstoviny, uvaříme doměkka a nakonec do polévky přidáme… Více »
Kuřecí špízy s čočkovým salátem
Omytá kuřecí prsa nakrájíme na kostky. Smícháme lžíci oleje, zázvor, jemně nakrájenou chilli papričku a prolisovaný stroužek česneku. Ve směsi marinujeme maso asi 45 minut. Červenou čočku vaříme v… Více »
Nepečený dort ze zakysané smetany
Dno dortové formy poklademe piškoty, zakapeme rumem, pokryjeme ovocem z kompotu a polijeme trochou smetany smíchané s cukrem. Postup třikrát opakujeme. Moučník necháme vychladit do druhého dne v… Více »
Nepečený dort ze zakysané smetany
Dno dortové formy poklademe piškoty, zakapeme rumem, pokryjeme ovocem z kompotu a polijeme trochou smetany smíchané s cukrem. Postup třikrát opakujeme. Moučník necháme vychladit do druhého dne v… Více »
Hrášková polévka se smetanou
Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli zpěníme na 30 g rozehřátého másla. Přidáme nadrobno pokrájenou slaninu a celer, vše osmažíme. K zelenině přidáme hrášek, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Polévku… Více »
Krémová fazolková polévka
Očištěné fazolky i mrkev nakrájíme na kousky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Potom zeleninu rozmixujeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou, rozšleháme a… Více »
Lokše z bramborového těsta
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme. Přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále z těsta vytvoříme dlouhý váleček, který nakrájíme na stejné dílky. Každý dílek… Více »
Lokše z bramborového těsta
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme. Přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále z těsta vytvoříme dlouhý váleček, který nakrájíme na stejné dílky. Každý dílek… Více »
Zámecké brambory
Brambory oloupeme a pokrájíme podélně na čtvrtky (malé ponecháme vcelku). Zalijeme je studenou vodou, uvaříme a ocedíme. Na pánvi rozehřejeme větší množství tuku, opečeme na něm brambory a potom je… Více »
Bylinková jarní
Bylinky omyjeme a nasekáme najemno, krátce osmahneme na tuku. Zalijeme vývarem a 5 minut povaříme. Zalijeme smetanou s rozšlehanými žloutky. Prohřejeme. Hotovou polévku osolíme a posypeme pažitkou a… Více »
Ananas jako carpaccio se zmrzlinou ze zeleného…
Mléko přivedeme k varu, vložíme sáčky s čajem a povaříme cca 1min. Odstavíme, sáčky vyjmeme a mléko nalijeme na žloutky smíchané se 60g cukru. Dobře promícháme a znovu zahřejeme. Nevaříme, jakmile… Více »
Sýrový salát
Sýry, jablka, salám a okurky nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a podle chuti okyselíme citronovou šťávou. Vše promícháme. Nakonec lehce vmícháme majonézu. Podáváme s chlebem nebo se slaným… Více »
Šťouchané brambory s cibulí
Ve větším kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme jemně nakrájenou cibuli, kmín a chvíli podusíme. Potom přidáme uvařené a oloupané brambory, v sádle je rozšťoucháme, osolíme a promícháme. Více »
Jarní polévka s bylinkovými nočky
Mrkev pokrájíme nadrobno, květák rozebereme na malé růžičky, přidáme hrášek, kukuřici a fazolky, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 30 minut. Utřeme krupici s máslem, vejcem, solí a muškátovým… Více »
Sušenková zmrzlina
Kvalitní vanilkovou zmrzlinu necháme trochu povolit. Nadrtíme na hrubo sušenky Cookies nebo Koka /v mixéru nebo válečkem/. Promícháme se zmrzlinou, ihned podáváme nebo uložíme do mrazáku. Více »
Kuřecí rolky s jablky
Naklepeme a okořeníme kuřecí řízky. Na porce rozdělíme po plátku anglické slaniny, sýr a jablko. Svineme do roládky a každou obalíme slaninou. Upevníme špejlí. Maso urovnáme do pekáče a posypeme… Více »
Mrkvová polévka s krupicí a vejci
Omyjeme a očistíme mrkev, nastrouháme ji nahrubo. Rozpustíme v hrnci máslo, mrkev dáme do hrnce a podusíme. Zalijeme litrem vody. V hrnku rozmícháme krupici s 200ml vody a směs vlijeme do vroucí… Více »
Čokoládové suflé
Troubu předehřejeme na 220C. Formičky nebo hrnečky vymažeme máslem, vysypeme cukrem a postavíme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Čokoládu se smetanou rozpustíme ve vodní lázni. Odstavíme a… Více »
Labužnická paštika z husích jater
Housku namočíme do vína a vymačkáme. Polovinu husích jater, slaniny, masa, telecích jater a housku jemně umeleme. Přidáme vejce a našleháme do pěny. Zbytek jater, slaninu, šunku a uzený jazyk… Více »
Bramborové pusinky
Brambory oloupeme a uvaříme v menším množství osolené vody. Prolisujeme je a přidáme máslo, rajčatový protlak, žloutky a dobře vše našleháme. Pomocí sáčku s trubičkou nastříkáme na pomaštěný plech… Více »
Krémová polévka se sýrem
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozvaříme ji s mlékem, zředíme vývarem a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, celer, opepříme a vaříme asi 30 minut. Necháme částečně vychladnout. V polévce… Více »
Černobílý vánoční dort
Smícháme mouku s kousky másla, cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, špetkou soli, žloutky a dobře promícháme. Vypracujeme těsto. Poté na pomoučeném vále rozválíme a vykrojíme dvě stejné placky. … Více »
Velikonoční mazanec
Do 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a mouky. Promícháme a necháme vykynout. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kváskem. Vlijeme rozpuštěné máslo, zbylé mléko,… Více »
Mrkvový salát s ořechy
Nastrouháme mrkev, promícháme s nakrájenými ořechy a čerstvou petrželkou. Přidáme dvě lžíce jogurtu a vmícháme jablko nakrájené na nudličky. Salát před podáváním necháme vychladit. Více »
Štědrovečerní hubník
Mražené houby podusíme, rohlíky nakrájíme na kostky a necháme nasáknout mlékem. Přidáme k nim houby, krupici, nakrájenou cibuli, vejce, česnek, sůl, pepř a majoránku. Pekáč hodně vymažeme,… Více »
Domácí sulc
V hrnci s osolenou vodou vaříme koleno, nožičky a bobkový list, tak dlouho až bude maso odpadávat, cca 2 hodiny. Maso vyndáme z vody a vývar uschováme. Nakrájíme na menší kousky a smícháme s jemně… Více »
Domácí sulc
V hrnci s osolenou vodou vaříme koleno, nožičky a bobkový list, tak dlouho až bude maso odpadávat, cca 2 hodiny. Maso vyndáme z vody a vývar uschováme. Nakrájíme na menší kousky a smícháme s jemně… Více »
Slepičí vývar s masem a nudlemi
Slepici očistíme a opláchneme, hovězí kosti rozsekáme a vše zalijeme vodou. Uvedeme do varu, zmírníme příkon tepla, mírně osolíme, přidáme pepř a nové koření a zvolna vaříme, až je slepice částečně… Více »
Oblíbené recepty uživatele
Mrkev s jablky a ořechy
Očištěnou mrkev nastrouháme najemno, omytá jablka nahrubo. Přidáme mleté vlašské ořechy. Ke směsi přidáme rozinky, podle chuti med a nakonec špetku skořice. Více »
Brokolice s česnekem
Očištěnou a omytou brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě ne zcela doměkka. V kastrolu na olivovém oleji osmahneme nakrájený česnek, přidáme vařenou brokolici a chvíli restujeme. … Více »
Kachní játra s portským a jahodami
Dva plátky omytého jablka lehce pocukrujeme a orestujeme na pánvi po obou stranách. Když jablka zkaramelizují, dáme je na talířky. Na pánvičku položíme na plátky nakrájená kachní játra a restujeme… Více »
Strašidýlka
Bílý fondán rozválíme a vykrájíme z něj 12 menších koleček. Kouličky předem připravené ze základního těsta potřeme zahřátou meruňkovou marmeládou. Kolečka z fondánu položíme na kouličky a… Více »
Nejlepší vepřová panenka
Panenky očistíme a nožem v nich nakrojíme otvor, který naplníme sušenými rajčaty. Maso osolíme, opepříme a každou naplněnou panenku zabalíme do plátku prosciutta. Připravené panenky po všech… Více »
Zvěřinové karbanátky
Odblaněnou srnčí plec umeleme spolu s vepřovým, přidáme v mléce namočené a vymačkané rohlíky, na drobno nakrájenou cibuli, vejce, sůl a koření a řádně promícháme. Ze směsi tvoříme placičky, které… Více »
Šlehačkový beránek
Do mísy vlijeme smetanu ke šlehání, rozklepneme celá vejce a vše rozšleháme do polohusta. Potom pozvolna zašleháme cukr, vanilkový cukr a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto… Více »
Šlehačkový beránek
Do mísy vlijeme smetanu ke šlehání, rozklepneme celá vejce a vše rozšleháme do polohusta. Potom pozvolna zašleháme cukr, vanilkový cukr a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto… Více »
Staročeský bramborový salát
Ve slupce předem uvařené, oloupané a vychladlé brambory prolisujeme do mísy. Přidáme oloupanou, jemně nasekanou cibuli a nadrobno nakrájené okurky. Z oleje, octa, soli a pepře umícháme zálivku.… Více »
Dětský punč
Uvaříme černý čaj. Do čaje vymačkáme šťávu z 1 citrónu a 4 pomerančů a zahřejeme. Naplníme do sklenic, osladíme medem. Do každé skleničky vložíme 2 kolečka pomeranče. Více »
Dýňová polévka se špenátem a hráškem
Dýňovou dužinu nakrájíme na kousky dlouhé asi 2cm. V hrnci na 100g rozehřátého másla podusíme očištěný, na kolečka nakrájený pórek asi 10 minut doměkka. Přilijeme vývar, přidáme kostičky dýně,… Více »
Pečená husa s jablky a švestkami
Dobře očištěnou husu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ji jak zevnitř, tak zvenku čistou utěrkou. Hlavu s krkem a křídly odřežeme a odložíme je (např. na polévku). Jablka omyjeme, rozpůlíme,… Více »
Kachna na pomerančích s mandlovými kroketami
Z kachny odstraníme poslední část křídel, očistíme ji, omyjeme, nakrájíme na 6 porcí, které částečně vykostíme. Porce kachny vhodíme do hrnce se studenou vodou, rychle zahřejeme na 90°C a ihned… Více »
Šampaňský ledový punč s rýnským vínem
Kompotované třešně a višně vypeckujeme a dáme do mrazničky zamrazit. Do velkého skleněného džbánu nalijeme rýnský ryzlink (např. Hort) a smícháme ho s Cherry brandy, sodovou vodou, pomerančovou… Více »
Chlebové závitky se šunkou
Pažitku nasekáme na jemno, křen nastrouháme, smícháme s pažitkou, sýrem, osolíme, opepříme podle chuti a odložíme zatím do lednice. Šunku pokrájíme na velmi tenké plátky, okurky podélně rozřízneme,… Více »
Jednohubky pro děti
Jahody důkladně očistíme, opláchneme studenou vodou, v sítku necháme dobře okapat, větší jahody rozřízneme napoloviny. Tvaroh vložíme do misky, přilijeme javorový sirup a vyšleháme na hustý krém.… Více »
Jednohubky pro děti
Jahody důkladně očistíme, opláchneme studenou vodou, v sítku necháme dobře okapat, větší jahody rozřízneme napoloviny. Tvaroh vložíme do misky, přilijeme javorový sirup a vyšleháme na hustý krém.… Více »
Český smažený kapr
Vajíčko v misce rozšleháme s mlékem a solí. Porce ryby omyjeme, osušíme a postupně obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. V pánvi rozehřejeme olej a porce kapra na něm smažíme z obou… Více »
Drůbeží vývar Alexandra
Vařené drůbeží maso nakrájíme na nudličky, které dáme do menšího kastrolu, zalijeme 0,5 l přecezeného drůbežího vývaru a přivedeme k varu. Hlávkový salát rozebereme na listy, vypereme, osušíme,… Více »
Domácí zvěřinová paštika
Kuřecí játra nakrájíme na větší kousky. Totéž uděláme s masem z divočáka. Na pánvi rozpálíme sádlo, maso i játra opečeme, do pánve přidáme sůl, pepř, slaninu, nahrubo pokrájenou cibuli a prolisujeme… Více »
Domácí zvěřinová paštika
Kuřecí játra nakrájíme na větší kousky. Totéž uděláme s masem z divočáka. Na pánvi rozpálíme sádlo, maso i játra opečeme, do pánve přidáme sůl, pepř, slaninu, nahrubo pokrájenou cibuli a prolisujeme… Více »
Kančí ragú se šípkovou omáčkou
Kančí maso nakrájíme na větší kousky, celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme máslo a zeleninu tři minuty opékáme. Šípky zbavíme stopek a okvětí. Rozpůlíme je,… Více »
Paštika z husích jater s olivami
Omytá husí játra vložíme do mísy, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali bílý jogurt a odložíme na 1 - 2 hodiny do chladničky. Poté je vyjmeme, odstraníme blanky, omyjeme a rozkrájíme na menší… Více »
Plněná rajčata s Mozzarellou
Zralá masitá rajčata omyjeme, osušíme a odkrojíme jim vršky od stopky - čepičky. Vršky z rajčat pokrájíme nadrobno (kromě míst po stopkách) a dáme je do mísy. Rajčata vydlabeme lžičkou, zevnitř je… Více »
Jablečné bowle
V skleněné mise mícháme cukr s 1 l vína a skořicovým cukrem tak dlouho, aby se nám cukry rozpustily. Do mísy přidáme pěkné červené jablka, které nakrájíme na malé kousky. Mísu vložíme na 60 minut do… Více »
Dušené kuřecí řízky s pórkovou omáčkou
Kuřecí prsní řízky naklepeme, osolíme, opepříme a odložíme stranou. Do kastrolku dáme vařit osolenou vodu, pórky omyjeme, nakrájíme na kolečk a vložíme do vroucí vody. Po pěti minutách scedíme,… Více »
Bacardi koktejl
Dvě vychlazené whiskové sklenky naplníme drceným ledem a postavíme vedle sebe na pracovní plochu. Šejkr naplníme asi 10 kostkami ledu, přilijeme rum, bacardi, citrónovou šťávu, malinový sirup, šejkr… Více »
Carpaccio z uzeného lososa s kapary
Na zálivku smícháme v míse olivový olej, citronovou šťávu a kapary. Tenké plátky uzeného lososa a nadrobno nakrájenou cibuli narovnáme na talíře. Přelijeme zálivkou, posypeme nahrubo nakrájenou… Více »
Hovězí steak na víně
Předem připravíme salsu z nadrobno nakrájených oloupaných rajčat, smíchaných s drobně pokrájenou cibulí, lžící olivového oleje, na jemno nasekaným koriandrem, lžičkou soli a pepře. Uložíme ji zatím… Více »
Velikonoční vejce se šunkovou pěnou
Dušenou šunku pomeleme na masovém strojku a dáme ji do mísy. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. 10 vajec uvaříme v 1 litru vody natvrdo. Vaříme je 10 minut. Pak je zchladíme, oloupeme, rozkrájíme… Více »
Velikonoční nádivka s uzenou krkovicí a kopřivami
Do mísy dáme 5 vajec, mléko, smetanu, strouhanku, sůl, pepř a mleté nové koření a prolisovaný česnek. Tyčovým mixerem směs rozmixujeme. Vařenou uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky. Omyjeme… Více »
Hruškový sorbet
Cukr s vodou a citronovou šťávou dáme do mísy a mírně zahřejeme, až se cukr rozpustí. Přivedeme k varu, přidáme hrušky, strouhaný zázvor a vaříme 15 minut doměkka. Necháme vychladnout. Oloupeme a… Více »
Duhová senzace (dětská párty)
Smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí. Tvaroh, změklé máslo a cukr utřeme do světlé pěny, pak po jednom vmícháváme vejce. Do pěny střídavě přimícháváme moučnou směs a mléko a vše… Více »
Hovězí pečeně s brusinkovou omáčkou
Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia. Hovězí pečeni omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče s rozpáleným slunečnicovým olejem. Maso ze všech stran opečeme, poté vložíme do trouby… Více »
Velikonoční zapečené jehněčí kotlety s bramborami
Cibuli a brambory nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme, kotlety lehce naklepeme. Ve vodě uvaříme kostku hovězího bujónu, petrželovou nať jemně nasekáme. Na másle orestujeme kotlety z obou stran,… Více »
Tatarák z hovězího s kapary
Pravou hovězí svíčkovou jemně umeleme, nasekáme nebo naškrábeme a dáme odpočinout do chladničky alespoň na čtvrt hodiny. V mezičase rozšleháme v míse olivový olej, hořčici, kečup, worcester, vinný… Více »
Medová velikonoční vajíčka
Ve vodní lázni zahříváme cukr, med, máslo a vejce. Nevaříme! Když je směs kompaktní, odstavíme ji z tepla, přimícháme prosátou mouku se sodou a na válu vypracujeme hladké těsto (pracujeme s teplým… Více »
Houbová polévka ze sušených hub
Sušené houby předem namočíme do vlažného mléka. Houby scedíme, vymačkáme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut. V pánvi si z másla a mouky usmažíme středně hnědou… Více »
Středočeský kaldoun
Kachní křídla, krk a vnitřnosti vaříme s kořením, solí a kořenovou zeleninou na mírném plameni, až je maso měkké. V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, rozšleháme ji se… Více »
Jehněčí kotlety jako minutka
Očištěné, opláchnuté a osušené kotlety naklepeme a potřeme dvěma lžícemi oleje, v němž jsme rozmíchali grilovací koření. Pod fólií necháme kotlety hodinu a půl odležet. V průběhu marinování maso… Více »
Jehněčí kotlety jako minutka
Očištěné, opláchnuté a osušené kotlety naklepeme a potřeme dvěma lžícemi oleje, v němž jsme rozmíchali grilovací koření. Pod fólií necháme kotlety hodinu a půl odležet. V průběhu marinování maso… Více »
Klasické české bramboráky
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme kmín, vejce, mouku, česnek utřený se špetkou soli a zbylou sůl. Umícháme těsto, z něho na rozpáleném oleji či sádle lžící tvoříme placičky a… Více »
Staročeská vánoční polévka
Podle návodu na obalu uvaříme předvařených hrách. Zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Kapří hlavy, ocasní porce, mlíčí a jikry očistíme. Připravíme vývar z hlav a ocasních porcí kapra, s… Více »
Vídeňský jablkový závin
Omytá jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. V míse je smícháme s citronovou kůrou, rumem, omytými hrozinkami, cukrem, vanilkovou trestí a nasekanými mandlemi. Listové těsto rozválíme na obdélníkový… Více »
Halloweenská zeleninová polévka
Zeleninu a jablko oloupeme a pokrájíme na větší kostičky. Na suché pánvi opražime dýňová semínka. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme zeleninu a 4 minuty restujeme. Přidáme rajčata, pomerančovou šťávu… Více »
Jednohubky s olivou
Nejprve na silnější plátky nakrájíme rohlíky. V míse smícháme máslo, česnek, sůl a pepř. Vzniklou směs natíráme na připravené plátky rohlíků. Každou jednohubku ozdobíme kouskem salámu a olivou,… Více »
Jednohubky s olivou
Nejprve na silnější plátky nakrájíme rohlíky. V míse smícháme máslo, česnek, sůl a pepř. Vzniklou směs natíráme na připravené plátky rohlíků. Každou jednohubku ozdobíme kouskem salámu a olivou,… Více »
Hovězí půlnoční vývar
Do hrnce nalijeme 80 ml rajčatové šťávy, 80 ml zeleninové šťávy, 200 ml červeného vína, přidáme 2 špetky chilli, 2 prolisované stroužky česneku a dolijeme 800 ml vývaru z kostí. Podle chuti přidáme… Více »
Chlebíčky s rybí pomazánkou
Nejprve na másle opečeme filé a veku nakrájíme na silnější plátky. V míse smícháme majonézu, šťávu z citrónu, jablko, pepř a sůl. Do směsi přimícháme vychlazené, nakrájené filé. Směs potíráme na… Více »
Zajíc v dýňové omáčce
Majoránku omyjeme, otřepáním osušíme a nasekáme. Maso osmažíme v margarínu. Osolíme, opepříme, posypeme majoránkou a dusíme asi 30 minut. Dýni oloupeme, odstraníme vnitřní vlákna a dužinu nakrájíme.… Více »
Dýňové muffiny
Smícháme mouku s kypřicím práškem, ovesnými vločkami, hrozinkami, špetkou mletého muškátového oříšku a špetkou soli. Troubu předehřejeme na 175 °C. Dýni nasekáme najemno. Rozšleháme vejce, cukr,… Více »
Drůbeží paštika se žampiony
Drůbeží maso a játra umeleme na strojku. Žampiony nakrájíme na plátky, slaninu na malé kostičky. Na pánev nasypeme kostičky slaniny, zahřejeme, a jakmile pustí tuk, přisypeme žampiony. Krátce… Více »
Dýňové karbanátky
Dýni dobře očistíme, rozkrájíme na kousky a poté rozmixujeme nahrubo. Osolíme a 1 hodinu necháme odstát. Mezitím v míse rozšleháme vajíčka, dýňovou hmotu scedíme a vsypeme k vajíčkům. Přidáme… Více »
Hrušky pošírované v červeném víně
Hrušky oloupeme a stopky ponecháme. Spodní stranu hrušek mírně seřízneme. V kastrole zvolna svaříme červené víno s cukrem, citrónovou šťávou a kořením. Když se cukr rozpustí, vložíme hrušky a pod… Více »
Bílá čokoládová pěna s lesním ovocem
Polevu rozpustíme v teplé vodní lázni a potom ji zchladíme. Z moučkového cukru a másla vyšleháme pěnu. Po jednom přidáváme žloutky a šleháme ještě 5 minut. Metlou do směsi všleháme pomerančový likér… Více »
Lososová pěna
Uzeného lososa rozmixujeme se zakysanou smetanou do lehké pěny, podle chuti osolíme a opepříme. Čtyři stejné formičky vymažeme olejem, do poloviny je naplníme pěnou, uprostřed vyhloubíme důlek a… Více »
Čočka nakyselo se smetanou
Den předem namočenou čočku uvaříme ve stejné vodě do měkka s kouskem bobkového listu. Měkkou čočku osolíme a okyselíme. Zakysanou smetanu rozkvedláme s moukou, vlijeme na čočku a chvíli povaříme. … Více »
Candát s citronovou omáčkou
Očištěné a vykuchané candáty podélně rozpůlíme, páteř odstraníme a ryby naporcujeme. Porce osolíme a necháme asi 1 hodinu odležet. Připravené candáty podusíme na části másla doměkka. Kosti z… Více »
Melounový sorbet se sektem
V hrnci svaříme 100ml vody s cukrem a medem. Když se cukr rozpustí, sirup necháme vychladnout. Meloun rozkrojíme a zbavíme zrnek. Z dužiny vypícháme asi 20 kuliček a uložíme je do chladničky. Zbylou… Více »
Zeleninová polévka s těstovinami
Mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Vložíme do hrnce s vodou a chvíli povaříme. Před koncem vaření přidáme těstoviny, uvaříme doměkka a nakonec do polévky přidáme… Více »
Zeleninová polévka s těstovinami
Mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Vložíme do hrnce s vodou a chvíli povaříme. Před koncem vaření přidáme těstoviny, uvaříme doměkka a nakonec do polévky přidáme… Více »
Kuřecí špízy s čočkovým salátem
Omytá kuřecí prsa nakrájíme na kostky. Smícháme lžíci oleje, zázvor, jemně nakrájenou chilli papričku a prolisovaný stroužek česneku. Ve směsi marinujeme maso asi 45 minut. Červenou čočku vaříme v… Více »
Nepečený dort ze zakysané smetany
Dno dortové formy poklademe piškoty, zakapeme rumem, pokryjeme ovocem z kompotu a polijeme trochou smetany smíchané s cukrem. Postup třikrát opakujeme. Moučník necháme vychladit do druhého dne v… Více »
Nepečený dort ze zakysané smetany
Dno dortové formy poklademe piškoty, zakapeme rumem, pokryjeme ovocem z kompotu a polijeme trochou smetany smíchané s cukrem. Postup třikrát opakujeme. Moučník necháme vychladit do druhého dne v… Více »
Hrášková polévka se smetanou
Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli zpěníme na 30 g rozehřátého másla. Přidáme nadrobno pokrájenou slaninu a celer, vše osmažíme. K zelenině přidáme hrášek, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Polévku… Více »
Krémová fazolková polévka
Očištěné fazolky i mrkev nakrájíme na kousky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Potom zeleninu rozmixujeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou, rozšleháme a… Více »
Lokše z bramborového těsta
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme. Přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále z těsta vytvoříme dlouhý váleček, který nakrájíme na stejné dílky. Každý dílek… Více »
Lokše z bramborového těsta
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme. Přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále z těsta vytvoříme dlouhý váleček, který nakrájíme na stejné dílky. Každý dílek… Více »
Zámecké brambory
Brambory oloupeme a pokrájíme podélně na čtvrtky (malé ponecháme vcelku). Zalijeme je studenou vodou, uvaříme a ocedíme. Na pánvi rozehřejeme větší množství tuku, opečeme na něm brambory a potom je… Více »
Bylinková jarní
Bylinky omyjeme a nasekáme najemno, krátce osmahneme na tuku. Zalijeme vývarem a 5 minut povaříme. Zalijeme smetanou s rozšlehanými žloutky. Prohřejeme. Hotovou polévku osolíme a posypeme pažitkou a… Více »
Ananas jako carpaccio se zmrzlinou ze zeleného…
Mléko přivedeme k varu, vložíme sáčky s čajem a povaříme cca 1min. Odstavíme, sáčky vyjmeme a mléko nalijeme na žloutky smíchané se 60g cukru. Dobře promícháme a znovu zahřejeme. Nevaříme, jakmile… Více »
Sýrový salát
Sýry, jablka, salám a okurky nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a podle chuti okyselíme citronovou šťávou. Vše promícháme. Nakonec lehce vmícháme majonézu. Podáváme s chlebem nebo se slaným… Více »
Šťouchané brambory s cibulí
Ve větším kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme jemně nakrájenou cibuli, kmín a chvíli podusíme. Potom přidáme uvařené a oloupané brambory, v sádle je rozšťoucháme, osolíme a promícháme. Více »
Jarní polévka s bylinkovými nočky
Mrkev pokrájíme nadrobno, květák rozebereme na malé růžičky, přidáme hrášek, kukuřici a fazolky, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 30 minut. Utřeme krupici s máslem, vejcem, solí a muškátovým… Více »
Sušenková zmrzlina
Kvalitní vanilkovou zmrzlinu necháme trochu povolit. Nadrtíme na hrubo sušenky Cookies nebo Koka /v mixéru nebo válečkem/. Promícháme se zmrzlinou, ihned podáváme nebo uložíme do mrazáku. Více »
Kuřecí rolky s jablky
Naklepeme a okořeníme kuřecí řízky. Na porce rozdělíme po plátku anglické slaniny, sýr a jablko. Svineme do roládky a každou obalíme slaninou. Upevníme špejlí. Maso urovnáme do pekáče a posypeme… Více »
Mrkvová polévka s krupicí a vejci
Omyjeme a očistíme mrkev, nastrouháme ji nahrubo. Rozpustíme v hrnci máslo, mrkev dáme do hrnce a podusíme. Zalijeme litrem vody. V hrnku rozmícháme krupici s 200ml vody a směs vlijeme do vroucí… Více »
Čokoládové suflé
Troubu předehřejeme na 220C. Formičky nebo hrnečky vymažeme máslem, vysypeme cukrem a postavíme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Čokoládu se smetanou rozpustíme ve vodní lázni. Odstavíme a… Více »
Labužnická paštika z husích jater
Housku namočíme do vína a vymačkáme. Polovinu husích jater, slaniny, masa, telecích jater a housku jemně umeleme. Přidáme vejce a našleháme do pěny. Zbytek jater, slaninu, šunku a uzený jazyk… Více »
Bramborové pusinky
Brambory oloupeme a uvaříme v menším množství osolené vody. Prolisujeme je a přidáme máslo, rajčatový protlak, žloutky a dobře vše našleháme. Pomocí sáčku s trubičkou nastříkáme na pomaštěný plech… Více »
Krémová polévka se sýrem
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozvaříme ji s mlékem, zředíme vývarem a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, celer, opepříme a vaříme asi 30 minut. Necháme částečně vychladnout. V polévce… Více »
Černobílý vánoční dort
Smícháme mouku s kousky másla, cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, špetkou soli, žloutky a dobře promícháme. Vypracujeme těsto. Poté na pomoučeném vále rozválíme a vykrojíme dvě stejné placky. … Více »
Velikonoční mazanec
Do 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a mouky. Promícháme a necháme vykynout. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kváskem. Vlijeme rozpuštěné máslo, zbylé mléko,… Více »
Mrkvový salát s ořechy
Nastrouháme mrkev, promícháme s nakrájenými ořechy a čerstvou petrželkou. Přidáme dvě lžíce jogurtu a vmícháme jablko nakrájené na nudličky. Salát před podáváním necháme vychladit. Více »
Štědrovečerní hubník
Mražené houby podusíme, rohlíky nakrájíme na kostky a necháme nasáknout mlékem. Přidáme k nim houby, krupici, nakrájenou cibuli, vejce, česnek, sůl, pepř a majoránku. Pekáč hodně vymažeme,… Více »
Domácí sulc
V hrnci s osolenou vodou vaříme koleno, nožičky a bobkový list, tak dlouho až bude maso odpadávat, cca 2 hodiny. Maso vyndáme z vody a vývar uschováme. Nakrájíme na menší kousky a smícháme s jemně… Více »
Domácí sulc
V hrnci s osolenou vodou vaříme koleno, nožičky a bobkový list, tak dlouho až bude maso odpadávat, cca 2 hodiny. Maso vyndáme z vody a vývar uschováme. Nakrájíme na menší kousky a smícháme s jemně… Více »
Slepičí vývar s masem a nudlemi
Slepici očistíme a opláchneme, hovězí kosti rozsekáme a vše zalijeme vodou. Uvedeme do varu, zmírníme příkon tepla, mírně osolíme, přidáme pepř a nové koření a zvolna vaříme, až je slepice částečně… Více »
Oblíbené kuchařky uživatele
Oblíbená meníčka uživatele
Vánoční menu - sv. Štěpán
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Jídlo</strong> <strong>na svatého Štěpána</strong>, druhý vánoční svátek, připravené podle našeho <strong>meníčka</strong>, vám určitě zachutná. Je v něm výborná domácí paštika se žampiony, hovězí pečeně s brusinkami a vynikající šťouchané brambory.</p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Vánoční menu - Štědrý den
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Klasická staročeská <strong>meníčka na Vánoce</strong>, v kterých je rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát, jsou stále nejvíc oblíbená. Naše <strong>vánoční menu</strong> obsahuje i mírně zapomenutý a přitom vynikající hubník a sulc. K tomu samozřejmě musí být – a ani zde nechybí - i tradiční vánočka a vánoční cukroví</p> <p><strong> </strong></p>
Meníčko obsahuje 6 recepty
Silvestrovské menu I
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Menu na Silvestra</strong> snadno sestavíte podle našich vyzkoušených receptů. Jsou zde chutné jednohubky i chlebíčky vynikající čočková polévka, vepřová panenka s krevetami, dezerty a mnoho dalších lahůdek.Vyzkoušejte i další naše <strong>meníčka</strong> </p>
Meníčko obsahuje 7 recepty
Novoroční menu I
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Menu na Nový rok</strong> pro celou rodinu – už nic nemusíte vymýšlet! Chutná polévka, tradiční čočka na kyselo nebo vepřová panenka a ananas se zmrzlinou podle našeho <strong>meníčka</strong> vám určitě budou chutnat.</p> <p><strong> </strong></p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Narozeninové menu
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Mimo přání k narozeninám můžete oslavenci připravit jako dárek i <strong>narozeninové menu</strong>. Zde je například fazolová polévka jako od babičky, vynikající candát, lahodné carpaccio a čokoládové suflé, melounový sorbet a další lahůdky, které potěší každého. Vyzkoušet můžete i naše další <strong>meníčka</strong></p>
Meníčko obsahuje 8 recepty
Silvestrovské menu II
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Menu</strong>, podle kterého si připravíte originální <strong>pohoštění na oslavu Silvestra</strong> a na <strong>Nový rok</strong>. V nabídce je polévka, jednohubky a chlebíčky, tatarák, steak… a samozřejmě i dezert, zmrzlina a vynikající koktejly. Podívejte se i na ostatní naše <strong>silvestrovská meníčka</strong></p>
Meníčko obsahuje 8 recepty
Meníčka pro Halloween II
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Halloween</strong> je ve znamení dýně a tak si můžete na tento den připravit i speciální menu z dýně. Je v něm dýňová polévka, vynikající paštika, jedinečný zajíc v dýňové omáčce a také dýňové muffiny. Všechny vynikající halloweenské lahůdky si připravíte podle tohoto jedinečného <strong>meníčka</strong>.</p> <p><strong> </strong></p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Svatomartinské menu
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Svátek svatého Martina znamená blížící se zimu a <strong>Vánoce</strong>. Vychutnejte si speciální svatomartinská jídla, jako je například vynikající drůbeží kaldoun, jedinečná svatomartinská husaa mnohá další. Připravit si je můžete podle tohoto originálního svatomartinského <strong>meníčka</strong>.</p> <p><strong> </strong></p>
Meníčko obsahuje 5 recepty
Vánoční menu - Boží hod
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Vánoční menu na Boží hod</strong>, kterého základem je kachna, vám bude určitě chutnat. Podle našeho speciálního <strong>meníčka</strong> zvládne připravit vynikající kaldoun z kachny, jedinečnou kachnu na pomerančích a klasický štrúdl opravdu každý.</p>
Meníčko obsahuje 3 recepty
Zvěřinové menu
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Dobře připravené kvalitní <strong>maso zvěřiny</strong> je jedinečná lahůdka! Připravte si vynikající domácí zvěřinovou paštiku a kančí ragů a tradičními bramboráky a další lahůdky podle našeho vyzkoušeného <strong>zvěřinového meníčka</strong></p>
Meníčko obsahuje 5 recepty
Meníčka pro Halloween I
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Halloween </strong>se slaví 31. října především v anglicky mluvících zemích. U nás se tento zvyk zatím příliš neujal, ale i tak si můžete pochutnat na speciálním menu pro tuto příležitost. Zapomenout by jste neměli ani na dýně<strong>. </strong>Jedinečné halloweenské lahůdky si můžete připravit podle tohoto originálního <strong>meníčka</strong></p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Valentýnské menu
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Svatý Valentýn</strong> – svátek zamilovaných – se slaví už i u nás a vy si můžete při této příležitosti připravit zajímavé a chutné <strong>valentinské menu</strong>. Jsou v ně mimo jiné hrušky, pošírované na červeném víně, které vás určitě nadchnou a připravit si je můžete společně s dalšími lahůdkami podle tohoto speciálního <strong>meníčka</strong>.</p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Velikonoční menu I
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Ušetřete čas a starosti a využijte naše <strong>tradiční meníčka na Velikonoce</strong>! V tomto <strong>menu</strong> je například jarní polévka s bylinkami, zapečené jehněčí kotlety a samozřejmě velikonoční bochánek, jako výjimečná lahůdka ještě navíc velmi chutná vejce se šunkovou pěnou</p>
Meníčko obsahuje 5 recepty
Velikonoční menu II
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Menu</strong> z tradičních <strong>velikonočních jídel</strong> – polévka s bylinkami, jehněčí maso, velikonoční nádivka s uzeným a samozřejmě i velikonoční beránek. Využijte i jiná naše <strong>meníčka</strong>, ušetřete čas a starosti a vychutnejte si Velikonoce!</p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Dětské menu
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Vynikající <strong>dětské menu pro každou příležitost</strong>. Podle našich receptů připravíte snadno a rychle například vynikající polévku, chutné jednohubky a chlebíčky, kuřecí řízky, nepečený dort, nealkoholický punč a mnoho dalších lahůdek pro děti. </p>
Meníčko obsahuje 6 recepty
Zveřejněná meníčka uživatele
Vánoční menu - sv. Štěpán
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Jídlo</strong> <strong>na svatého Štěpána</strong>, druhý vánoční svátek, připravené podle našeho <strong>meníčka</strong>, vám určitě zachutná. Je v něm výborná domácí paštika se žampiony, hovězí pečeně s brusinkami a vynikající šťouchané brambory.</p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Vánoční menu - Štědrý den
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Klasická staročeská <strong>meníčka na Vánoce</strong>, v kterých je rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát, jsou stále nejvíc oblíbená. Naše <strong>vánoční menu</strong> obsahuje i mírně zapomenutý a přitom vynikající hubník a sulc. K tomu samozřejmě musí být – a ani zde nechybí - i tradiční vánočka a vánoční cukroví</p> <p><strong> </strong></p>
Meníčko obsahuje 6 recepty
Silvestrovské menu I
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Menu na Silvestra</strong> snadno sestavíte podle našich vyzkoušených receptů. Jsou zde chutné jednohubky i chlebíčky vynikající čočková polévka, vepřová panenka s krevetami, dezerty a mnoho dalších lahůdek.Vyzkoušejte i další naše <strong>meníčka</strong> </p>
Meníčko obsahuje 7 recepty
Novoroční menu I
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Menu na Nový rok</strong> pro celou rodinu – už nic nemusíte vymýšlet! Chutná polévka, tradiční čočka na kyselo nebo vepřová panenka a ananas se zmrzlinou podle našeho <strong>meníčka</strong> vám určitě budou chutnat.</p> <p><strong> </strong></p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Narozeninové menu
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Mimo přání k narozeninám můžete oslavenci připravit jako dárek i <strong>narozeninové menu</strong>. Zde je například fazolová polévka jako od babičky, vynikající candát, lahodné carpaccio a čokoládové suflé, melounový sorbet a další lahůdky, které potěší každého. Vyzkoušet můžete i naše další <strong>meníčka</strong></p>
Meníčko obsahuje 8 recepty
Silvestrovské menu II
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Menu</strong>, podle kterého si připravíte originální <strong>pohoštění na oslavu Silvestra</strong> a na <strong>Nový rok</strong>. V nabídce je polévka, jednohubky a chlebíčky, tatarák, steak… a samozřejmě i dezert, zmrzlina a vynikající koktejly. Podívejte se i na ostatní naše <strong>silvestrovská meníčka</strong></p>
Meníčko obsahuje 8 recepty
Meníčka pro Halloween II
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Halloween</strong> je ve znamení dýně a tak si můžete na tento den připravit i speciální menu z dýně. Je v něm dýňová polévka, vynikající paštika, jedinečný zajíc v dýňové omáčce a také dýňové muffiny. Všechny vynikající halloweenské lahůdky si připravíte podle tohoto jedinečného <strong>meníčka</strong>.</p> <p><strong> </strong></p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Svatomartinské menu
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Svátek svatého Martina znamená blížící se zimu a <strong>Vánoce</strong>. Vychutnejte si speciální svatomartinská jídla, jako je například vynikající drůbeží kaldoun, jedinečná svatomartinská husaa mnohá další. Připravit si je můžete podle tohoto originálního svatomartinského <strong>meníčka</strong>.</p> <p><strong> </strong></p>
Meníčko obsahuje 5 recepty
Vánoční menu - Boží hod
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Vánoční menu na Boží hod</strong>, kterého základem je kachna, vám bude určitě chutnat. Podle našeho speciálního <strong>meníčka</strong> zvládne připravit vynikající kaldoun z kachny, jedinečnou kachnu na pomerančích a klasický štrúdl opravdu každý.</p>
Meníčko obsahuje 3 recepty
Zvěřinové menu
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Dobře připravené kvalitní <strong>maso zvěřiny</strong> je jedinečná lahůdka! Připravte si vynikající domácí zvěřinovou paštiku a kančí ragů a tradičními bramboráky a další lahůdky podle našeho vyzkoušeného <strong>zvěřinového meníčka</strong></p>
Meníčko obsahuje 5 recepty
Meníčka pro Halloween I
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Halloween </strong>se slaví 31. října především v anglicky mluvících zemích. U nás se tento zvyk zatím příliš neujal, ale i tak si můžete pochutnat na speciálním menu pro tuto příležitost. Zapomenout by jste neměli ani na dýně<strong>. </strong>Jedinečné halloweenské lahůdky si můžete připravit podle tohoto originálního <strong>meníčka</strong></p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Valentýnské menu
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Svatý Valentýn</strong> – svátek zamilovaných – se slaví už i u nás a vy si můžete při této příležitosti připravit zajímavé a chutné <strong>valentinské menu</strong>. Jsou v ně mimo jiné hrušky, pošírované na červeném víně, které vás určitě nadchnou a připravit si je můžete společně s dalšími lahůdkami podle tohoto speciálního <strong>meníčka</strong>.</p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Velikonoční menu I
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Ušetřete čas a starosti a využijte naše <strong>tradiční meníčka na Velikonoce</strong>! V tomto <strong>menu</strong> je například jarní polévka s bylinkami, zapečené jehněčí kotlety a samozřejmě velikonoční bochánek, jako výjimečná lahůdka ještě navíc velmi chutná vejce se šunkovou pěnou</p>
Meníčko obsahuje 5 recepty
Velikonoční menu II
Hodnocení: Přidal:mikes<p><strong>Menu</strong> z tradičních <strong>velikonočních jídel</strong> – polévka s bylinkami, jehněčí maso, velikonoční nádivka s uzeným a samozřejmě i velikonoční beránek. Využijte i jiná naše <strong>meníčka</strong>, ušetřete čas a starosti a vychutnejte si Velikonoce!</p>
Meníčko obsahuje 4 recepty
Dětské menu
Hodnocení: Přidal:mikes<p>Vynikající <strong>dětské menu pro každou příležitost</strong>. Podle našich receptů připravíte snadno a rychle například vynikající polévku, chutné jednohubky a chlebíčky, kuřecí řízky, nepečený dort, nealkoholický punč a mnoho dalších lahůdek pro děti. </p>
Meníčko obsahuje 6 recepty
Druhy grilů
Gril je celkem logicky základní potřebou pro grilování. Na trhu je mnoho druhů a typů grilů od různých výrobců.
vstoupitServírování
Ke grilovaným potravinám je nutné zvolit správné přílohy i nápoje, a protože grilování není jen obyčejná tepelná úprava potravin.
vstoupitPřes 60800 receptů na jednom místě
Odběr novinek emailem
Mobilní aplikace
Desetitisíce receptů
do vašeho mobilu a tabletu
Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
Stáhnout pro Android